Camembert z miodem i orzechami
Składniki:
- Ser camembert
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g mieszanki orzechów
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka świeżego rozmarynu (posiekanego)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka francuska
Jak zrobić:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) lub 200°C (góra-dół)
- Zrób na wierzchu każdego sera nacięcia w kształcie krzyża
- Włóż do nacięć plasterki czosnku i rozmaryn, skrop oliwą
- Piecz ser i bagietkę 12-15 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać
- W międzyczasie podpraż orzechy na suchej patelni przez 2-3 minuty
- Wyjmij sery z piekarnika, polej miodem
- Posyp prażonymi orzechami, żurawiną i pieprzem