Kiełbasa w ciemnym piwie

Polska klasyka w nowoczesnym wydaniu! Biała kiełbasa zalana aromatyczną glazurą z piwa, musztardy i miodu. Grillowy hit, który zachwyci każdego!

Składniki:
  • 600 g białej kiełbasy bez osłonki JBB
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Grillowany chleb na zakwasie do podania
  • Ogórki kiszone i marynowana czerwona cebula jako dodatki
Jak zrobić:
  1. W garnku połącz piwo, musztardę, miód, cukier brązowy, sos Worcestershire, wędzoną paprykę i rozmaryn.
  2. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową do średniej temperatury.
  4. Ułóż białą kiełbasę na grillu. Grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony, regularnie smarując przygotowaną glazurą
  5. Na małej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę. Smaż na średnim ogniu.
  6. Grillowany chleb na zakwasie ułóż na talerzu.
  7. Na pieczywie umieść grillowaną białą.
  8. Polej dodatkową porcją glazury. Na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
  9. Podawaj z ogórkami kiszonymi.

Więcej Szybkich przepisów

Szybkie porady i triki