Kiełbasa w ciemnym piwie
Polska klasyka w nowoczesnym wydaniu! Biała kiełbasa zalana aromatyczną glazurą z piwa, musztardy i miodu. Grillowy hit, który zachwyci każdego!
Składniki:
- 600 g białej kiełbasy bez osłonki JBB
- 200 ml ciemnego piwa
- 3 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 cebula (pokrojona w krążki)
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Grillowany chleb na zakwasie do podania
- Ogórki kiszone i marynowana czerwona cebula jako dodatki
Jak zrobić:
- W garnku połącz piwo, musztardę, miód, cukier brązowy, sos Worcestershire, wędzoną paprykę i rozmaryn.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Rozgrzej patelnię grillową do średniej temperatury.
- Ułóż białą kiełbasę na grillu. Grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony, regularnie smarując przygotowaną glazurą
- Na małej patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę. Smaż na średnim ogniu.
- Grillowany chleb na zakwasie ułóż na talerzu.
- Na pieczywie umieść grillowaną białą.
- Polej dodatkową porcją glazury. Na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
- Podawaj z ogórkami kiszonymi.