Łosoś w chrupiącej pistacjowej panierce

Restauracyjny łosoś w pistacjowej skorupce! Wyrafinowany smak, który zachwyci każdego. Profesjonalne danie prosto z Twojej kuchni!

Składniki:
  • 2 filety z łososia (po około 150-180 g każdy, bez skóry)
  • 150 g pistacji (łuskanych)
  • 2 łyżki parmezanu tartego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki musztardy Sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka miodu
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • Sok z 1 cytryny 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • Szczypta soli morskiej
Jak zrobić:
  1. Filet z łososia opłucz pod zimną wodą i osusz
  2. Rozdrobnij pistacje na drobne kawałki (nie na mąkę), zetrzyj parmezan na drobnej tarce
  3. Połącz rozdrobnione pistacje z parmezanem, ziołami, skórką z cytryny i czosnkiem
  4. Wymieszaj musztardę, oliwę i miód na gładką pastę
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół)
  6. Łososia posmaruj równomiernie mieszanką musztardową i obficie obsyp mieszanką pistacjową, delikatnie dociskając
  7. Piecz łososia w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut
  8. W małym rondelku rozgrzej odrobinę masła, dodaj szalotkę i smaż przez 1-2 minuty, wlej wino i sok z cytryny, dodaj tymianek, stopniowo dodawaj zimne masło, ciągle mieszając, dopraw solą
  9. Łososia podawaj polanego sosem cytrynowo-maślanym

Więcej Szybkich przepisów

Szybkie porady i triki