Łosoś w chrupiącej pistacjowej panierce
Restauracyjny łosoś w pistacjowej skorupce! Wyrafinowany smak, który zachwyci każdego. Profesjonalne danie prosto z Twojej kuchni!
Składniki:
- 2 filety z łososia (po około 150-180 g każdy, bez skóry)
- 150 g pistacji (łuskanych)
- 2 łyżki parmezanu tartego
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżki musztardy Sarepskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka miodu
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- Sok z 1 cytryny 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 szalotka (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- Szczypta soli morskiej
Jak zrobić:
- Filet z łososia opłucz pod zimną wodą i osusz
- Rozdrobnij pistacje na drobne kawałki (nie na mąkę), zetrzyj parmezan na drobnej tarce
- Połącz rozdrobnione pistacje z parmezanem, ziołami, skórką z cytryny i czosnkiem
- Wymieszaj musztardę, oliwę i miód na gładką pastę
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół)
- Łososia posmaruj równomiernie mieszanką musztardową i obficie obsyp mieszanką pistacjową, delikatnie dociskając
- Piecz łososia w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut
- W małym rondelku rozgrzej odrobinę masła, dodaj szalotkę i smaż przez 1-2 minuty, wlej wino i sok z cytryny, dodaj tymianek, stopniowo dodawaj zimne masło, ciągle mieszając, dopraw solą
- Łososia podawaj polanego sosem cytrynowo-maślanym