Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowym
Marieta Marecka zdradza trik na idealne klopsiki, które rozpływają się w ustach! Dodanie maślanki do mięsa kompletnie zmienia jego teksturę. A aromatyczny sos pomidorowy z nutą sera pleśniowego i cynamonu to prawdziwa magia!
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki maślanki
- Garść posiekanych ziół (nać pietruszki, mięta, koperek)
- 2 ząbki czosnku (1 do mięsa, 1 do sosu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól i pieprz
- 750 g passaty pomidorowej lub 2 puszki drobno krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Duża szczypta cynamonu
- Ok. 50 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
- 100 g startego parmezanu
- 400 g ryżu do podania
- Mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórek
- Oliwa i sok z cytryny do sałaty
- Świeże zioła do dekoracji
Przepis krok po kroku:
- Zmiksuj składniki sosu.
- Wymieszaj mięso z maślanką i przyprawami.
- Uformuj klopsiki i ułóż na sosie.
- Posyp parmezanem.
- Piecz 40-45 minut w 180°C.
- Podawaj z ryżem i sałatką.

Zobacz więcej przepisów od
Mariety Mareckiej