Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowym

Marieta Marecka zdradza trik na idealne klopsiki, które rozpływają się w ustach! Dodanie maślanki do mięsa kompletnie zmienia jego teksturę. A aromatyczny sos pomidorowy z nutą sera pleśniowego i cynamonu to prawdziwa magia!

Składniki:
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki maślanki
  • Garść posiekanych ziół (nać pietruszki, mięta, koperek)
  • 2 ząbki czosnku (1 do mięsa, 1 do sosu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz
  • 750 g passaty pomidorowej lub 2 puszki drobno krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Duża szczypta cynamonu
  • Ok. 50 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
  • 100 g startego parmezanu
  • 400 g ryżu do podania
  • Mix sałat, pomidorki koktajlowe, ogórek
  • Oliwa i sok z cytryny do sałaty
  • Świeże zioła do dekoracji
Przepis krok po kroku:
  • Zmiksuj składniki sosu.
  • Wymieszaj mięso z maślanką i przyprawami.
  • Uformuj klopsiki i ułóż na sosie.
  • Posyp parmezanem.
  • Piecz 40-45 minut w 180°C.
  • Podawaj z ryżem i sałatką.

Zobacz więcej przepisów od

Mariety Mareckiej


Więcej Szybkich przepisów

Szybkie porady i triki